Igor Gržetić

Izložbeni projekt K.O.Z.M.O.G.O.N.I.J.E.: Konjukcija 20.20 predstavlja se u Rijeci

Uncategorized

Podjeli | Share

Vrijeme: 10. – 24. 01. 2020.

Otvorenje: 19.00 sati

Mjesto: Rijeka, Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19b

 

U riječkoj Galeriji Juraj Klović od 10. do 24. siječnja 2020. predstavit će se skupna multimedijska izložba K.O.Z.M.O.G.O.N.I.J.E.: Konjukcija 20.20 koja u sklopu projekta Dijalog² objedinjuje vizualna istraživanja četvero autora: Vedrane Valenčić (fotografija, poezija), Maje Radešić (fotografija, računalna grafika), Igora Gržetića (fotografija, računalna grafika i kolaž) i Lee Čeč (crtež, kolaž, fotografija).

Organizacija ovog izložbenog projekta, prethodno predstavljenog u Zagrebu i Varaždinu, povjerena je Hrvatskom društvu likovnih umjetnika Rijeka. Njegova specifičnost, nastavno na seriju izložbi iz ciklusa Diljalog², leži u tematskom povezivanju dvoje članova riječkog HDLU-a: Lee Čeč i Igora Gržetića, koji su na likovno sučeljavanje izazvali još dvije kolegice: Vedranu Valenčić i Maju Radešić, s namjerom da zajednički, u okrilju konjukcije Saturna i Plutona(!), izgrade jedinstven vizualni univerzum!

 

Ukratko o konceptu i autorima: 

Projekt K.O.Z.M.O.G.O.N.I.J.E., koji demonstrira interdisciplinarno i multimedijsko umrežavanje suvremenih vizualnih praksi i konceptualnih strategija četvero okupljenih umjetnika – Vedrane Valenčić, Maje Radešić, Igora Gržetića i Lee Čeč – u formi izložbe nudi spektar različitih, ali međusobno povezanih primarno vizualnih (crtež, fotografija, računalna grafika i kolaž), ali i tekstovnih (poezija) promišljanja o kozmogonijskim idejama i teorijama, u smislu (meta)fizike i teologije podrijetla i razvoja univerzuma uglavnom svedenog na arhetipsku matricu. A svatko tko, posredstvom bilo koje umjetnosti, tumači Yves Klein, donosi i predstavlja kozmos mora stvarno zakoračiti u njega, vodeći se pritom svojim umjetničkim sredstvima i individualnom snagom. I dok Vedrana Valenčić, vlastiti mikrokozmos razvija u njegov antipod (koji to nije) = makrokozmos stvarajući osobnu (i intimnu) pripovijest o podrijetlu ili pak stvaranju, kao osobnu (i intimnu) mitologiju – Apogeju, Maja Radešić i Igor Gržetić, fokusirani su na astrološke, magijske i alkemijske procese kojima je moguća manipulacija kozmičkim zakonitostima, oslanjajući se pritom na simboliku svetog i iscjeljujućeg svjetla – Sunca i/ili Mjeseca. Lea Čeč, vodeći se procesom reverzibilnim onim Vedrane Valenčić, snažne makrokozmičke sile prevodi isključivo u pomirljivije mikrozomčke, bivajući koncentrirana na u isto vrijeme univerzalne i individualne akcije.*

* Iz recenzije K.O.Z.M.O.G.O.N.I.J.E.: Metafizika i magija podrijetla i razvoja univerzuma ili Od (univerzalnog) makro do (osobnog) mikrokozmosa… i natrag čije retke potpisuje Igor Gržetić.

 

Katalog: K.O.Z.M.O.G.O.N.I.J.E.: Konjukcija 20.20

 

Vedrana Valenčić, Water (Apogeje),digitalna-fotografija

Vedrana Valenčić, Water (Apogeje), digitalna fotografija

Maja Radešić, Activation (Luminous Body, Galactic Coordinating - Moon phase), digitalna fotografija, fotokolaž

Maja Radešić, Activation (Luminous Body, Galactic Coordinating - Moon phase), digitalna fotografija, fotokolaž

Igor Gržetić, The Creator (Master of light and his Projection(s)), digitalna fotografija, kompjuterska grafika, kolaž

Igor Gržetić, The Creator (Master of light and his Projection(s)), digitalna fotografija, računalna grafika, kolaž

Lea Čeč, Memory (Percepcija), crtež, kombinirana tehnika

Lea Čeč, Memory (Percepcija), crtež, kombinirana tehnika

Logotip izložbe K.O.Z.M.O.G.O.N.I.J.E.

Logotip izložbenog projekta K.O.Z.M.O.G.O.N.I.J.E., dizajnerica: Lea Čeč