Igor Gržetić

Krčki suveniri iz serije Dar iz Krka odsad prezentirani i digitalnim katalogom

Uncategorized

Podjeli | Share

Ovih je dana Turistička zajednica Grada Krka objavila digitalni katalog krčkih suvenira iz serije Dar iz Krka, a kojem se pristupa putem poveznice dostupne u glavnom (horizontalnom) izborniku njezinih službenih internetskih stranicama: tz-krk.hr/hr. Klikom na opciju Dar iz Krka, tako se otvara katalog na kojem su detaljno predstavljeni svi službeni gradski suveniri: tz-krk.hr/hr/dar.

Podsjetimo, suvenir iz serije Dar iz Krka, kao što otkriva prigodna markica, svojevrsni je prezent grada, ali i odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa. Izvorni krčki suveniri odabiru se na natječaju koji Turistička zajednica Grada Krka provodi jednom godišnje, i to s obzirom na visoko postavljene kriterije, pored kojih se posebice izdvajaju: originalnost, autentičnost, cjelovitost, estetika, kvaliteta izrade, kao i korištenje ekoloških te za krčko podneblje karakterističnih materijala i tehnika. Ako zadovolje ove, ali i ostale natječajem zadane propozicije, o čemu odlučuje Natječajno povjerenstvo, suvenir postaje ponosnim nositeljem certifikata Dar iz Krka. Stoga, svima koji od materijalne uspomene na destinaciju žele više od onog što tržište najčešće pruža, autentični krčki suveniri nude čitavu paletu umjetnina, različite dekorativno-uporabne predmete i odjeću, domaće gastro proizvode, kozmetiku te niz atraktivnih publikacija.

Kreiranje novog kataloga krčkih suvenira krenulo je još početkom ove godine, kao materijalizacija ideje da se njegovo tiskano izdanje, zamjeni ovim, svima dostupnijim, digitalnim. Rad na toj dvojezičnoj, hrvatsko-engleskoj, arhivi tako je povjeren Hrvoju Znaoru i Igoru Gržetiću koji su, najprije, definirali, a potom i oživjeli vizualnu matricu, koja predstavlja logičan nastavak svega onog što je dosad napravljeno, po pitanju vizualnog identiteta ovog projekta.

Svaki korisnik, ulaskom u stranice digitalnog kataloga, najprije otkriva da se krčki suveniri, u kontinuitetu, izabiru još od 2012. godine, upoznajući se potom i s konceptom koji stoji iza ove zanimljive priče. Potom, slijedi fotografska arhiva svih krčkih suvenira koju je moguće pretraživati po abecedi, što, naposljetku, dovodi do konkretnih kataloških jedinica, kao najznačajnijeg dijela samog kataloga. Klikom na svakog pojedinog autora, proizvođača ili izdavača, također raspoređenih po abecedi, otvara se prozorčić s njegovim kontakt podatcima, nazivom (ili nazivima) suvenira i fotografskom galerijom. U nastavku je prezentiran ovogodišnji Natječaj za prijavu rješenja suvenira, zatim rad Natječajnog povjerenstva, s time da katalog završava kontakt podatcima Turističke zajednice Grada Krka.

 

Prilog: Novi list

 

Portal Dar iz Krka

Portal Dar iz Krka

Portal Dar iz Krka

Portal Dar iz Krka

Portal Dar iz Krka

Portal Dar iz Krka

Portal Dar iz Krka

Portal Dar iz Krka

Portal Dar iz Krka

Portal Dar iz Krka

Portal Dar iz Krka

Portal Dar iz Krka