Igor Gržetić

Objavljena fotomonografija Ljepote otoka Krka, autora Srđana Hulaka

Uncategorized

Podjeli | Share

Nova fotomonografija Ljepote otoka Krka: Tragovima godišnjih doba Srđana Hulaka objavljena je u listopadu ove godine, i to u nakladi autora, dok je posao (grafičkog) urednika povjeren krčkom vizualnom umjetniku Igoru Gržetiću. Svojim recenzijama izdavanje ove knjige popratili su: Milica Žužić i Nedjeljko Pinezić.

Ljepote otoka Krka predstavljaju svojevrsnu sintezu umjetničke knjige i monografije, među čijim je koricama, na 140 stranica, publicirano više od 110 atraktivnih fotografija koje prenose priču o ljepotama otočnih prirodnih ambijenata, uz pokoji trenutak oslonjen na primjere kulturnog, točnije kiparskog, arhitektonskog, pa čak i urbanističkog nasljeđa, a sve to kroz prizmu mijena što ih donose godišnja doba. Riječ je o svojevrsnom albumu dopunjenom četverojezičnim (hrvatskim, engleskim, njemačkim i talijanskim) tekstom, za koji možemo kazati da predstavlja rezultat autorovog višegodišnjeg (work in progress) projekta čija nas četiri segmenta (Ljeto, Jesen, Zima i Proljeće) još jednom podsjećaju kako otok Krk s punim pravom zaslužuje naslov jedne od najneobičnijih hrvatskih (foto)destinacija u kojoj se beskraj mora i neba prelijeva u surovi krš i gole uzvisine, a njihova monokromna idila, u zelena prostranstva, guste šume i plodna polja… Sve to zaustavljeno je na fotografijama besprimjerne čistoće i promišljene kompozicije koje promatraču prenose puno više od jednom zaustavljenih kadrova, dakle, osebujne mirise, teksture i zvukove (po mnogočemu) Zlatnog otoka.

Srđan Hulak rođen je 1984. godine u Sarajevu. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Krku, a u Rijeci Filozofski fakultet, studij Engleskog jezika i književnosti te Informatike. U dvadesetim godinama kreće s istraživanjem likovnosti i poezije, ali i s pisanjem kratkih priča. U ruke uzima fotoaparat, a medij fotografije postaje njegova trajna ljubav i profesija već čitavo desetljeće. Za svoj fotografski rad višestruko je nagrađivan. Iza sebe ima 19 izložbi i dvije publikacije: Krk u monokromu i Moj Mali princ, a sada i fotomonografiju Ljepote otoka Krka. Obiteljski život, ljubav prema fotografiji i potraga za životnim vrijednostima naposljetku su rezultirali osebujnim, direktnim i umjetničkim fotografijama koje imaju tipičan Srđanov potpis.

Knjiga Ljepote otoka Krka: Tragovima godišnjih doba, čija je cijena 179,99 kn, može se nabaviti putem Facebook profila ili internetske trgovine, odnosno kupiti u Galeriji Stanić u gradu Krku.