Igor Gržetić

Predstavljanje knjige Krk – blagost mora, dašak gora, Milana Sijerkovića

Uncategorized

Podjeli | Share

U sklopu proslave Dana Grada Krka u petak, 14. lipnja 2019. godine, u Velikoj gradskoj vijećnici, s početkom u 12.00 sati, slijedi predstavljanje posljednje knjige znanog hrvatskog meteorologa Milana Sijerkovića, i to pod nazivom Krk – blagost mora, dašak gora: Crtice o vremenu i podneblju grada i otoka Krka.

O ovoj dugoočekivanoj publikaciji, nedavno izašloj u nakladi Grada Krka, kazivat će krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Krka Nataša Jurina, meteorološki stručnjaci i osobe koje su potaknule njezino pisanje Davor Samošćanec i Ivan Novak te grafički urednik Igor Gržetić.

Knjiga s naslovom Krk – blagost mora, dašak gora i podnaslova Crtice o vremenu i podneblju grada i otoka Krka je stručno-popularna meteorološka knjiga, koja na 350 stranica progovara o vremenu i podneblju grada Krka, ali šire gledano i otoka u cjelini. Otok Krk je s meteorološkog gledišta dosad istraživan samo djelomično i sporadično, te je ova knjiga zapravo prvo zaokruženo štivo koje sadrži cjelovita (premda ne i posvemašnja) meteorološka znanja, poglavito s obzirom na poznavanje vremena i podneblja grada, ali i cijelog otoka Krka. To je ujedno i prva meteorološka knjiga o jednome sjevernojadranskom otoku, zapravo najvećem hrvatskom otoku, u gospodarski i prometno vrlo važnom području Kvarnera u širem smislu, koje usto ima i vrlo osebujnu klimu pa je i knjiga, zacijelo, kvalitetan doprinos cjelovitim znanjima o vremenu i klimi Hrvatske.

Knjiga je napisana u obliku malih zaokruženih cjelina, pripovijesti, koje se mogu i samostalno čitati. Takve pripovijesti tvore dvije veće cjeline. Prvu Opća klimatska obilježja koja je zapravo krvotočje rukopisa, a koja donosi opis glavnih sastojaka krčke klime, poput temperature, tlaka i vlažnosti zraka, naoblake i osunčavanja, oborine, vjetra i najvažnijih atmosferskih pojava. Prilog tom poglavlju je i klimatska tablica Krka. Drugu veliku cjelinu s nazivom Godišnji kalendar vremena i klime čine detaljno opisana vremenska i klimatska obilježja svakog mjeseca u godini.

Stvaranje ove knjige, objavljene u nakladi od 1.000 primjeraka, pratio je urednički kolegij u čijem su sastavu djelovali: Darijo Vasilić, Igor Gržetić, Marinka Margan, Tamara Žic i Davor Samošćanec. Lekturu su vršili Josipa Milohnić i Igor Gržetić, dok je grafički urednik Igor Gržetić. Knjigu zaista posebnom čine fotografije meteoroloških prilika zabilježene objektivom dvojice krčkih fotografa: Srđana Hulaka i Mira Sveteca. Nakon promocije, sve posjetitelje očekuje iznenađenje u vidu besplatnog primjerka knjige!

 

Plakat | Pozivnica