Igor Gržetić

Predstavljena knjiga Krk – blagost mora, dašak gora, Milana Sijerkovića

Uncategorized

Podjeli | Share

U završnici proslave Dana Grada Krka, 14. lipnja 2019. godine, pred punim auditorijem Velike gradske vijećnice, predstavljena je posljednja knjiga svima dobro znanog meteorologa Milana Sijerkovića, pod nazivom Krk – blagost mora, dašak gora: Crtice o vremenu i podneblju grada i otoka Krka.

O ovome za grad i otok Krk važnome rukopisu redom su kazivali: član Uredničkog kolegija i grafički urednik Igor Gržetić, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, ujedno i predstavnik nakladnika Grada Krka, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Krka Nataša Jurina te zagrebački gosti, dvoje meteoroloških stručnjaka iz Državnog hidrometeorološkog zavoda – Davor Samošćanec i Ivan Novak – koji su potičući Sijerkovića, bitno utjecali na nastanak ove knjige. Govornicima se, također, pridružilo još dvoje (u predgovoru knjige istaknutih) riječkih meteorologa Jadran Jurković i Ivan Novak, s time da je Jurković, na iznenađenje okupljenih, promociju zaključio i prigodnom pjesmom.

Zahvalio bih se na početku Gradu Krku, uvodi Gržetić, što mi je pružio jedinstvenu i vrijednu priliku da kao član Uredničkog kolegija i grafički urednik, uredim, a ono što je mojoj struci puno bliže, i oblikujem ovu znanstveno-popularnu publikaciju, koja na više 350 stranica donosi zanimljivu priču o vremenu i podneblju Krka. Naime, rad na knjizi započeo je u kolovozu prošle, a završen je u travnju ove godine, s time da je autor ipak uspio ostaviti upute vezane uz način na koji bi htio da njegova knjiga bude uređena. Nadam se, da sam barem donekle u tome uspio. Sama knjiga, kao što stoji u predgovoru, prvo je zaokruženo štivo koje sadrži cjelovita meteorološka znanja ne samo o vremenu i podneblju grada, već i cijelog otoka Krka. To je ujedno i prva meteorološka knjiga o jednome sjevernojadranskom otoku, u gospodarski i prometno vrlo važnom području Kvarnera koje usto ima i vrlo specifičnu klimu pa je i knjiga, sigurno, kvalitetan doprinos cjelovitim znanjima o vremenu i klimi Hrvatske. Knjiga je, da se nakratko pozabavim strukturom, ističe Gržetić, napisana u obliku malih zaokruženih cjelina koje se mogu čitati i samostalno, poput kakvih novinskih priloga. One, naime, tvore dva veća poglavlja: prvo, Opća klimatska obilježja koje zapravo predstavlja krvotočje čitavog rukopisa, a koje donosi opis glavnih sastojaka krčke klime, poput temperature, tlaka i vlažnosti zraka, naoblake i osunčavanja, oborine, vjetra i ostalih atmosferskih pojava. Drugo veliko poglavlje s nazivom Godišnji kalendar vremena i klime čine detaljno opisana vremenska i klimatska obilježja svakog mjeseca u godini, a opet vezana uz grad i otok Krk. Stvaranje ove knjige, objavljene u nakladi od čak 1.000 primjeraka, nastavlja svoje izlaganje Gržetić, pratio je Urednički kolegij u čijem su sastavu, pored gradonačelnika i mene, djelovali: Marinka Margan, Tamara Žic i Davor Samošćanec, dok je za cjelovitu lekturu teksta bila zadužena Josipa Milohnić. Knjigu zaista posebnom čine fotografije meteoroloških prilika zabilježene objektivima dvojice krčkih fotografa: Srđana Hulaka i Mira Sveteca. Ovu priliku, stoga, iskorištavam da im se zahvalim na izvrsnom fotografskom materijalu bez kojeg ova knjiga ne bi bila toliko grafički dosljedna, s obzirom da je pretvorena u pravi mali art book – medij toliko karakterističan za suvremenu primijenjenu umjetnost. Fotografije iz svoje arhive za potrebe izdavanja ove knjige ustupila je i Turistička zajednica Grada Krka, a pojedine grafičke materijale i Komunalno društvo Ponikve eko otok Krk, prema tome hvala i njima! Posebnu zahvalu, međutim, dugujem krčkom Zagrepčanu Davoru Samošćancu što je, s jedne strane prihvatio korigirati pojedine dijelove rukopisa, kada autora, nažalost, više nije bilo, a tu posebice mislim na klimatsku tablicu Krka, ali i napisati lijepu posvetu pokojnom Sijeru, kako su ga kolege voljele zvati, a s kojom uz autorov portret knjiga ujedno i završava, zaključuje Gržetić.

Pred nama je knjiga koju smo zaista dugo čekali, priznaje Vasilić, a u tome kontekstu moram kazati kako su se prvi kontakti s autorom Milanom Sijerkovićem, vezani, naravno, uz pisanje knjige koja će na jednome mjestu obuhvatiti meteorološka obilježja otoka Krka, dogodili prije više od 15 godina kada je otvoren i službeni internetski portal Grada Krka. Naime, on je tada za našu stranicu potpisao prilog na temu meteoroloških obilježja grada, iz kojeg se, naposljetku, rodila ideja za pisanje ove publikacije, koju je Grad Krk, kao izdavač, vrlo rado podržao te je tako krenuo rad na knjizi koju danas promoviramo. Nakon što se rukopis oblikovao nekoliko godina, rad na knjizi preuzeli su Igor Gržetić i Josipa Milohnić, a kao autori slikovnog dijela knjige angažirani su krčki fotografi Srđan Hulak i Miro Svetec koji su Uredničkom kolegiju dostavili paletu prekrasnih meteoroloških fotografija zabilježenih diljem otoka Krka. Tako smo lokalnim snagama, uz svesrdnu podršku meteorologa Davora Samošćanca, za izdavanje priredili posljednju knjigu Milana Sijerkovića, koja je poprimila zaista lijepe konture, i koja na svima prilagođen način progovara o klimatskim pojavama i meteorologiji grada i otoka Krka. Ono što bih, također, volio kazati, nastavlja Vasilić, jest to da knjiga obiluje prekrasnim opisima i povijesnim događanjima, a ono koje bih volio prenijeti vezano je uz zimu iz 1928./’29., inače jednu od najhladnijih zima na našem otoku zabilježenih u posljednjih 100 godina, koja je Krku donijela temperature od minus 15°C te snijeg visok tri metra, s time da su se otočani, kako bi preživjeli tako teške vremenske prilike, grijali namještajem i pokućstvom, a čak je i otočić Košljun bio u cijelosti okružen ledom, što znači da su ga žitelji obližnjeg Punta mogli posjetiti pješice. Takvim zanimljivim pripovijestima obiluje ovaj rukopis, što će čitateljima, siguran sam, biti posebno zanimljivo, zaključuje Vasilić.

Znamo da otok Krk kao svoju glavnu gospodarsku djelatnost, ističe Jurina, ima turizam, kao i sve ono što se uz njega vezuje, jer više od 80 posto svih gospodarskih kretanja vezano je upravo uz njega. Otok Krk jedna je izuzetno konkurentna mediteranska turistička destinacija te vrlo često kada ga predstavljamo, predstavljamo ga kroz njegove prirodne ljepote, tj. prekrasan pejzaž, dakle kroz sve ono u čemu turisti mogu uživati. Međutim, uz pejzaž, mi prodajemo i klimu, tj. ugodan boravak u tome pejzažu, jer svaka ljepota bez ugodne klime ne bi u tako velikom broju mogla privući turiste, niti bismo imali tolike mogućnosti da se turistički razvijamo. No, dok je pejzaž kategorija koja se jako polagano mijenja, nastavlja Jurina, tako da pregledavajući turističke brošure turisti sa sigurnošću znaju što ih u destinaciji očekuje, s vremenom ipak nije tako, jer ono se mijenja ne samo kroz godišnja doba već i iz dana u dan, što značajno utječe na doživljaje turista, odnosno na dojmove koje sa sobom imaju prilike ponijeti iz destinacije. Prema tome, kada krenemo pripremati turističku sezonu puno se toga radi kako bi konačan turistički proizvod bio suvremen i konkurentan, međutim svi subjekti u turizmu, koliko god oni veliki ili maleni bili, uvijek svoje pripreme završavaju rečenicom: Sve smo pripremili, samo neka nas još posluži i vrijeme! Stoga, bez dobrog i ugodnog vremena, turizam sigurno ne može polučiti dobre rezultate i vratiti sav u njega uložen trud, na što ipak ne možemo utjecati. Dodajmo tome kako se naš glavni turistički proizvod, zaključuje Jurina, kao i jedan od glavnih turističkih proizvoda u svjetskom turizmu, skriva iza sintagme – Sun and Sea, a koja nam, iznova, otkriva kako turizma nema bez povoljnih vremenskih uvjeta, a upravo to je ono što se očekuje i u ovdašnjoj inačici turizma.

Ovakvu knjigu napraviti zaista je velika stvar, ističe Samošćanec, a osim već prethodno istaknutog, posebno bih se zahvalio krčkim spisateljicama na vrbničkoj čakavštini (Miri Anić, Mariji Trinajstić Božić, Marinki Matanić Polonijo, Vlasti Sindik Pobor, Marici Stašić Milić, Zori Volarić Perhat i Marini Valković), kao i krčkim osnovnoškolcima koji su, također, dali svoj prilog sadržaju knjige posebice u njezinom drugom dijelu gdje svaka od cjelina završava s Dječjim kutkom. Također, zahvale, u ime autora, upućujem i svim kolegama iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, uključujući sve bivše i aktualnog ravnatelja, te kolegi Anti Krajnoviću, koji svakodnevno zapisuje podatke o krčkom vremenu, i to nekoliko puta dnevno, ali i Draženki Kekuš iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu zbog svesrdne pomoći pri odabiru djela krčkih autora, što je bitno pomoglo formirati sadržaj knjige. Mislim da svi zajedno možemo biti jako zadovoljni i ponosni s odrađenim poslom, zaključuje Samošćanec, s obzirom na to da ovom knjigom završava bogata bibliografija Milana Sijerkovića koja obuhvaća čak 19 stručno-popularnih knjiga za odrasle i četiri dječje slikovnice.

Milan Sijerković kojeg svi poznajemo kao meteorologa i vrsnog pripovjedača, navodi riječki meteorolog Novak, bio je prije svega znanstvenik, i to magistar znanosti, koji je objavljivao znanstvene radove, a bez takve podloge zasigurno ne bi bilo ni ovakve literature, jer knjigu ipak treba napisati temeljem provjerenih podataka, međutim upravo je Sijerković imao tu sposobnost da mnoge suhoparne znanstvene činjenice pretvori u zaista pitko štivo koje se može čitati u bilo kojem trenutku. Veliko hvala, navodi Novak, zaslužuju svi motritelji vremena na Krku bez čijih motrenja i prikupljenih podataka takve knjige ne bi nastajale, jer radi se o vrijednim ljudima koji temeljem propisanih svjetskih standarda obavljaju svoj posao. Kao što sam naziv knjige govori – blagost mora, dašak gora – krčka klima je blaža s manje vrućina i manje hladnoća (blagost mora), ali s nešto više oborina i ponešto svježine (dašak gora). Upravo ta blagost omogućuje to da se i klimatske karakteristike otoka mogu prodavati kao turistički proizvod s obzirom na to da turisti uglavnom odabiru one destinacije gdje će se najugodnije osjećati, zaključuje naposljetku Novak.

 

Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora (foto. Srđan Hulak)

Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora (foto. Srđan Hulak)

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora (foto. Srđan Hulak)

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora (foto. Srđan Hulak)

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora (foto. Srđan Hulak)

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora (foto. Srđan Hulak)

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora (foto. Srđan Hulak)

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora (foto. Srđan Hulak)

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora (foto. Srđan Hulak)

S promocije knjige Knjiga Krk – blagost mora, dašak gora (foto. Srđan Hulak)